Waterhardheid berekenen

Last van hard water? Bereken de hardheid van uw water

Bereken uw waterhardheid Hoe werkt het Bekijk het assortiment

Herkent u de volgende problemen?

Heeft u veel last van kalkaanslag?
Heeft u last van verstopte leidingen door slibvorming?
Gebruik u onnodig veel zeep was- en schoonmaakmiddelen?
 • Een kalkvrije douche en badkamer
 • Kalkvrije apparaten en drinkwater
 • Besparing op uw energiekosten

Wat is de waterhardheid in uw gemeente?

Wilt u weten wat de waterhardheid van uw gemeente is? Type dan hieronder uw gemeente in.
 

Waterhardheid

Heeft u last van waterhardheid?

Herkent u de problemen van veel kalkaanslag een doffe aanslag in keuken en badkamer strepen op ramen en glaswerk hoge energierekeningen en een droge geïrriteerde huid? Grote kans dat de waterhardheid van uw water erg hoog is.

Hard water is water dat veel kalk bevat en dus zorgt voor kalkaanslag in uw apparaten en bijvoorbeeld uw badkamer. De meeste waterbronnen die de waterleidingbedrijven in Nederland beheren zitten in de bodem. In onze bodem zitten vaak veel verschillende kalklagen die duizenden jaren geleden zijn gevormd toen Nederland nog in zee lag. De schaaldieren die toen werden afgezet door de zee vormen de huidige kalklagen in de bodem. In sommige delen van Nederland zijn meer of dikkere lagen kalk afgezet dan in andere wat ervoor zorgt dat er een verschil is in waterhardheid van plaats tot plaats.

Waterhardheid meten

Omdat het leidingwater in Nederland uit wel 200 verschillende bronnen wordt opgewekt is de waterhardheid in Nederland dus niet overal hetzelfde maar over het algemeen is de waterhardheid van water in Nederland relatief hoog.

Mineralen

Hard water bevat een veel hogere concentratie mineralen dan zacht water. Met name Calcium- en Magnesiumzouten (Ca2+ en Mg+) zorgen voor de vorming van kalkaanslag. Hoe groter de concentratie van deze zouten hoe hoger de waterhardheid is.

Duitse hardheid

In Nederland wordt de hardheid van water over het algemeen aangegeven met 'Duitse Hardheid' (dH). De som van het gehalte opgeloste calcium- en magnesium ionen is samen de totale hardheid van water. 10 Mg mineralen per liter water (Ca2+ en Mg+) staat voor 1 dH.

Gevolgen

Gevolgen van waterhardheid

Omdat kalkaanslag isolerende eigenschappen heeft is dit catastrofaal voor leidingen bij het overdragen van warm water. Maar waterhardheid heeft nog veel meer gevolgen. In het kort zorgt waterhardheid onder anderen voor…

 • Een onnodig hoge(re) energierekening;
 • Een droge geïrriteerde huid;
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer;
 • Verstopte leidingen door slibvorming;
 • Onnodig veel en vervelend schoonmaakwerk;
 • Strepen op ramen glaswerk enzovoort;
 • Rendement- en levensduurverlies bij water gebruikende apparatuur;
 • Onnodig gebruik van zeep was- en schoonmaakmiddelen;
 • En ga zo maar door.

Onnodig hoge energierekening door waterhardheid

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat waterhardheid invloed heeft op de werking van cv-installaties en boilers. Het rendementsverlies kan onnodig oplopen tot meer dan 100- euro per jaar.

Witte aanslag

De douchekop geeft al snel aan of water in je huis hard is door het steeds witter worden net zoals de douchewand. Ook waterkokers slaan na enkele keren gebruik al wit uit door kalkaanslag.

Gestreepte ramen

Bij het wassen van ramen met hard water blijven er witte strepen achter. Dit komt doordat kalkdeeltjes zich afzetten op het glas.

Meer wasmiddel nodig

Vaatwassers en wasmachines hebben veel meer zeep nodig bij hard water tot wel 2 keer zoveel. Het schoonmaken zorgt uiteindelijk voor onnodig veel gebruik van schoonmaakmiddel.

Hard water hard voor je huid

Na het nemen van een bad met hard water vormt zich een rand van vuil kalk en zeep. De werking van badschuim is matig en de huid voelt trekkerig en droog aan.

Eigenlijk gebeurt er met uw huid hetzelfde als wat er ook gebeurt met uw kraan in de douche de waterkoker en ga zo maar door: zeepresten lossen in hard water niet goed op en slaan samen met de mineralen uit het harde water neer. Zeepresten kunnen behoorlijk irriterend overkomen op de huid. Op den duur zal dit de barrière van uw huid aantasten waardoor u meer vocht verliest en de huid droog en ruw gaat aanvoelen. Ook zorgt waterhardheid ervoor dat uw haar minder zacht aanvoelt en moeilijker te kammen is.

Water ontharden

Water ontharden

Met een waterontharder kunt u de kalkdeeltjes in uw water zodanig verlagen dat u voortaan geniet van zacht water. Dit zorgt voor vele voordelen; U beschermt uw apparatuur en de levensduur ervan door kalkaanslag op bijvoorbeeld verwarmingselementen te voorkomen. Hiermee bespaart u ontzettend veel op kosten voor reparatie of het voortijdig vernieuwen van apparaten. Ook zorgt u dat uw apparaten optimaal werken. Zacht water is lekkerder om te drinken en er ontstaat geen kalklaag meer in bijvoorbeeld uw glas thee. Zacht water is zeer verzorgend voor uw huid en haren zeker wanneer u last heeft van dermatologische aandoeningen.

Perfect Water biedt u de mogelijkheid van de voordelen van zacht water te genieten. Bekijk ons productaanbod aan waterontharders die ervoor zullen zorgen dat de waterhardheid van uw woning zal afnemen.

Hoe werkt een waterontharder?
Door de waterontharder die Perfect Water plaatste, voelt mijn huid zachter aan, kleren blijven mooier en ik heb minder kalkaanslag! Daarnaast bespaart het me iedere maand geld.
Wilt u ook profiteren van de voordelen van zacht water?